We moeten allemaal zoveel van onszelf. Waarom eigenlijk? Is dat echt noodzakelijk of kan het ook minder? Moet het omdat ik dat zelf wil of voel ik de druk van een ander? En waarom gebruiken we het woordje “moet” zo vaak?
Ook ik moest altijd van alles van mezelf maar ook omdat ik druk van een ander in mijn nek voelde. Nou ja, dacht te voelen want ik heb nooit echt gevraagd of die ander dat ook echt zo wilde. En of er iets ergs zou gebeuren als ik het niet zou doen.
Hoe ik het veranderd heb.
Ik heb op een gegeven moment de knop omgezet en ben veel minder gaan “moeten” van mezelf. Ik strijk bijvoorbeeld niks meer. Al die kleine babykleertjes en na een uur was het al weer vies. Beddegoed strijken, ik kijk wel uit, één keer eronder liggen en het is alweer gekreukt. Bovendien, wie komt er nou op onze slaapkamer? Alleen wij zelf. Maar door de was na het wassen heel kort in de droger te stoppen en dan meteen op te hangen, zie je eigenlijk helemaal geen kreukels.
De kamers van de kinderen stoffen en zuigen? Toen ze een jaar of 14/15 waren heb ik besloten dat ze het zelf mochten gaan doen. Eerst moesten ze het van mij elke vrijdag doen, maar ook dat heb ik losgelaten. Het is hun kamer en zij moeten er in leven. Het was jaren een grote bende waar je moeilijk doorheen kon komen maar de laatste tijd hebben ze beiden besloten het regelmatig even op te ruimen. Ze moeten toch zelf hun leerervaringen opdoen.
Ook was ik er erg goed in de hele vakantie (ik werk in het onderwijs dus alle weken dat de kinderen vrij hebben, heb ik dat ook) vol te plannen met afspraken en dingen om te gaan doen. Lekker even de stad in, foto-albums inplakken, vriendinnen bezoeken, met de kids ergens naar toe etc. etc. Nu plan ik in een week twee leuke dingen in en de rest zie ik wel hoe dat het loopt. Ik vind het nu heerlijk om ook niks te doen terwijl ik dat vroeger niet kon. Beetje creatief bezig zijn of rustig een boekje lezen.
Ik heb eigenlijk geen idee meer waar ik mijn dagen zo vol mee had. Ik plande 20 dingen in een dag om te doen waarvan ik er uiteindelijk maar 5 gedaan kreeg, als ik geluk had. Ik zat ook veel te veel in mijn denken, had het in gedachten al tig keer gedaan en zo ook geen zin meer om het nog echt te gaan doen.
Wat leverde het mij op:
Nu plan ik wat echt nodig is om te doen en de rest zie ik wel hoe het loopt. En geen idee hoe het kan maar ik heb zeeën van tijd.
Wat valt er nog meer te veranderen:
Maar we gebruiken ook vaak het woordje “moet”. Hoe vaak hoor je niet, ik moet nog naar de kapper, ik moet het huishouden nog doen, ik moet de kinderen nog naar school brengen, ik moet nog naar een verjaardag toe etc. etc.
Waarom zou je dat niet veranderen in “willen” of “mogen”. Ik wil/mag nog naar de kapper, dan wordt het toch veel leuker? Ik wil eerst nog even het huishouden doen, daarna heb ik tijd voor mezelf. Ik breng gezellig de kinderen naar school. En als je naar een verjaardag moet, dan zou ik gewoon niet gaan, want dan heb je er kennelijk geen zin in. En dan heb je meteen weer meer vrijheid voor jezelf. Als je naar een verjaardag wilt dan wordt het meteen een ander verhaal, dan heb je er kennelijk zin in, want je wilt er zelf graag naartoe.
Wat verjaardagen betreft, moet je echt bij elke verjaardag aanwezig zijn? Als je veel zussen en broers hebt zou je misschien ook voor kunnen stellen om één keer (of een paar keer) in het jaar een hele dag op stap te gaan met z’n allen, of misschien een weekend. Dat scheelt een hoop tijd voor iedereen.
Of als er veel kleine kinderen (in de familie of vriendenkring) zijn, afspreken dat je zolang ze onder de twaalf jaar zijn, je alleen op kinderverjaardagen komt en even niet bij de volwassenen en boven de twaalf jaar draai je het dan weer om.
Ik geef natuurlijk zo maar even wat voorbeelden maar het zou wel iets kunnen zijn om over na te denken.
Mijn man verafschuwt verjaardagen en feesten dus ik ga altijd alleen. Maar daardoor ga ik ook niet zo vaak meer. Ik ga als ik echt zin heb en/of als het een speciale gebeurtenis is voor die persoon.
Moet je iets, of wil je iets graag? Soms moeten dingen echt gebeuren maar niet altijd. En wat niet echt moet zou je kunnen gaan overwegen om te laten vallen of minder frequent te gaan doen.
Hoe jij het kunt gaan veranderen:
Ga voor jezelf eens na wat je op een dag van jezelf (of wat je denkt dat een ander van jou verwacht dat je doet) allemaal moet doen en schrijf dat op.
Wat moet er echt gebeuren wat op het lijstje staat? Dat blijft.
Wat wil je graag doen wat op het lijstje staat? Dat kan ook blijven mits het allemaal niet teveel wordt om op één dag te doen. Dan kun je beter keuzes maken, het minder vaak doen of verspreiden.
En wat niet echt nodig is om te doen, dat laat je vallen.
Als afsluiting nog een paar affirmaties:
- Ik moet niks, ik mag, ik durf, ik wil, daarin mijn eigen keuzes maken!
- Het voelt goed voor mij om niks te moeten, maar wel te mogen!
- Het is veilig voor mij om mijn eigen keuzes te maken!
- Ik mag het moeten loslaten!
- Alles mag, maar niks moet.
- Ik mag van mijzelf dingen doen waarvan ik geniet
- Ik maak mijn hoofd leeg. Ik mag van mijzelf ontspanning toestaan!
Succes en tot volgende maand.
Warme groet, Brigitte
Graag nodig ik je uit om je in te schrijven voor mijn maandelijkse tips om in je kracht te staan. Je ontvangt hem dan vanzelf maandelijks via e-mail. Schrijf je hier in!
Tevens ontvang je dan mijn GRATIS meditatie. Zodat je (nog meer) liefde voor jezelf zult kunnen krijgen, wat je helpt in je kracht te komen staan!
Boost of Energy
e-mail: info@boostofenergy.nl
tel.nr.: 06-171 3535 8
website: www.boostofenergy.nl